Фондация Петър Манджуков

DSC_7984

Петър Манджуков и управляваните от него фирми развиват широка дарителска дейност. Той лично е един от големите дарители за изграждането на православен храм “Рождество Христово” в столичния квартал “Младост” и основен спонсор в изграждането на Източноправославен храм “Свето Преображение Господне“ в жк Тракия, гр.Пловдив. Подпомага изграждането на храм “Свети Първомъченик и Архидякон Стефан” в Южния парк, на храм “Успение на Пресвета Богородица” в курорта Пампорово, на катедрален храм “Св.Св. Кирил и Методий” в Ловеч, на храм “Св. Димитър” в с. Бресте, община Червен бряг. Петър Манджуков изгражда със собствени средства църквата “Свети апостоли Петър и Павел” в манастира “Свети апостоли Петър и Павел” край София. Подпомага реставрацията на храм-паметника “Александър Невски” и на ротондата „Свети Георги” в София.

Петър Манджуков е и сериозен спонсор на българската култура и книжовност. Той дарява над 4500 тома българска и световна класика на 56 български читалища, подпомага финансово театър “Николай Хайтов” гр. Смолян, Средното музикално училище за народни инструменти и пеене в с. Широка Лъка, фолклорния ансамбъл в с. Гела. Благодарение на неговата финансова подкрепа е осъществен преводът на английски език на книгата на Любомир Левчев “Ти си следващият”. Книгите “Българите - първите европейци” и “Руско-турската война от 1878 г.” на Божидар Димитров, както и спектакълът на формация “Театрален свят” по пиесата на Стефан Цанев “Адът - това съм аз” също виждат бял свят благодарение на Петър Манджуков.

Лично Петър Манджуков и семейството му подпомагат децата в неравностойно социално положение в детските домове в с. Стойките и в столичния кв. Драгалевци; болни, нуждаещи се от лечение в чужбина; спонсорират обучението на студенти в страната и чужбина.
Петър Манджуков е основен спонсор в изграждането на медицински център за хора с увреждания и оборудването му с техника и медикаменти. За голямата си подкрепа на каузата за предоставяне на равни възможности на тези ощетени от природата хора, на 6 декември 2007 г. той е награден с „Ордена на благодарността за милосърдие” и е вписан в Златната европейска книга на корпоративните дарители, а от 10 декември 2007 г. детският департамент на Центъра за психологически изследвания носи неговото име.

За своята помощ Петър Манджуков е признат за “Посланик на добра воля” на Движението на хората с увреждания. Той е носител и на почетен приз “Човечност” на Центъра за психологически изследвания, както и на много други награди от неправителствени организации: “Сертификат за благодарност” от Националния ресурсен център за хора с увреждания – за оборудването на 3 детски кабинета; “Сертификат за голям принос” от Националната организация “Малки българи”;   “Принос за равнопоставеност” за започване на първото реално трудово интегриране на хора със специални възможности; и др. Получил е и “Грамота за признателност” от Община Смолян за цялостно дарение за паметник на Николай Хайтов. Спонсор на Европейско рали за хора с увреждания “Сила за живот”.

Петър Манджуков е един от големите дарители за изграждането на православен храм “Рождество Христово” в квартал “Младост” в София Дружеството и лично семейството на Петър Манджуков подпомагат деца в неравностойно социално положение, болни, нуждаещи се от лечение в чужбина, спонсорира обучението на студенти в страната и чужбина.